10 Petua Penjagaan Mata Anda

Adakah anda bimbang tentang penglihatan anda? Jika ya, maka anda harus membaca artikel ini. Di Masdi Hazli Optometrist, kami menekankan kepentingan penjagaan mata disamping menyediakan penyelesaian kepada masalah penglihatan. Terdapat beberapa cara untuk meningkatkan kesihatan mata anda.

Mata anda sangat penting kerana ia memberi deria penglihatan. Ia juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan yang baik. Selain itu, ia membantu kita melihat dengan jelas dan mengecam objek.

Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan mata anda sihat:

1. Tidur lena

Tidur memainkan peranan penting dalam memastikan mata anda sihat. Ia membantu anda berehat. Oleh itu, adalah penting untuk mata anda mendapat tidur yang cukup.

2. Minum banyak air

Minum banyak air akan memastikan badan anda kekal terhidrat. Ini akan mengelakkan kekeringan mata anda. Anda boleh minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari.

3. Elakkan merokok

Merokok menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan tisu di sekeliling mata anda. Akibatnya, ia boleh menyebabkan masalah seperti katarak.

4. Gunakan cermin mata hitam

Jika anda menghabiskan masa yang lama di luar rumah, pastikan anda memakai cermin mata hitam. Cermin mata hitam melindungi mata anda daripada sinaran berbahaya.

5. Pakai kanta sentuh dengan betul

Memakai kanta sentuh dengan betul adalah penting. Pastikan anda membersihkan kanta anda dengan kerap menggunakan pembersih kanta. Juga, jangan lupa untuk menggantikannya apabila ia menjadi kotor atau rosak.

6. Dapatkan pemeriksaan berkala

Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai mata anda, berjumpa doktor anda dengan segera. Dia boleh memeriksa mata anda dengan teliti dan mengesan sebarang masalah sebelum ia menjadi serius.

7. Makan dengan betul

Makan makanan berkhasiat akan membantu anda mengekalkan tahap pemakanan yang betul. Ini akan membantu badan anda kekal kuat dan sihat. Mata anda memerlukan vitamin A, C, D, E dan K. Nutrien ini membantu membina kolagen dalam mata anda. Kolagen menyihatkan mata anda.

8. Sentiasa bersenam

Bersenam secara teratur akan meningkatkan metabolisme anda. Ini akan membantu membakar kalori dan menurunkan berat badan. Selain itu, senaman akan menguatkan otot dan tulang anda.

9. Kurangkan tekanan

Tekanan menjejaskan sistem imun anda dan menjadikan anda lebih terdedah kepada penyakit. Tekanan boleh menyebabkan sakit kepala dan mudah marah. Untuk mengelakkan gejala ini, cuba meditasi atau yoga.

10. Jangan terlalu banyak menggunakan komputer

Skrin komputer memancarkan cahaya biru. Cahaya biru diketahui berbahaya kepada mata anda. Oleh itu, jika anda bekerja di komputer sepanjang hari, pertimbangkan untuk menggunakan monitor ergonomik.

Jika anda memerlukan sebarang konsultasi lanjut mengenai sebarang masalah dengan mata atau penglihatan anda, kami di Masdi Hazli Optometrist berbesar hati untuk membantu anda. Anda boleh datang ke kedai cermin mata Masdi Hazli Optometrist yang terletak di No 167-G, Jalan PUJ 3/9, Taman Puncak Jalil, 43300, Seri Kembangan, Selangor dan dibuka setiap hari termasuk Sabtu dan Ahad. Ini memudahkan anda menempah sesi rawatan pada bila-bila masa.

Anda juga boleh menghubungi Masdi Hazli Optometrist melalui Whatsapp di 0197505369, atau layari laman web kami di masdihazliopto.com. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan maklumat terkini melalui laman Facebook kami, “Kedai Cermin Mata Masdi Hazli Puncak Jalil”.

0/5 (0 Reviews)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *