Rawatan Orthokeratology: Alternatif Sugeri Mata

Bukankah anda akan gembira jika anda tidak lagi perlu bergantung pada cermin mata preskripsi anda jika anda mengalami masalah rabun dekat atau masalah optik yang lain? Cuba bayangkan situati di mana anda boleh membetulkan masalah ini tanpa sugeri?

Konsep itu mungkin kelihatan tidak masuk akal. Walau bagaimanapun, ia adalah realiti bagi ramai orang. Penyelesaian ini dikenali sebagai rawatan orthokeratology, atau ortho-k. Rawatan ini merujuk kepada kanta sentuh yang direka khas dan dipasang untuk membaiki penglihatan anda.Kanta telap gas tegar yang digunakan dalam prosedur ini biasanya dipakai semalaman untuk membentuk semula kornea anda semasa anda tidur. Dengan cara ini, apabila anda bangun keesokan harinya, anda boleh melihat dengan jelas selepas menanggalkan kanta. Kornea yang dibentuk semula boleh bertahan dari 24 hingga 36 jam.

Myopia (rabun jauh) telah diiktiraf sebagai salah satu daripada lima punca utama kebutaan dan kecacatan penglihatan di dunia oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Penyelidikan menunjukkan terdapat beberapa pilihan untuk memperlahankan perkembangan rabun, dan dengan itu mengurangkan peningkatan risiko kesihatan mata yang berkaitan termasuk glaukoma, degenerasi makula, dan detasmen retina.

Faedah Dan Kegunaan Orthokeratology

Ortho-K adalah kanta tegar buatan khas yang dipakai semalaman. Kanta lekap ini membantu membentuk semula kornea (kubah jernih di hadapan mata) secara perlahan-lahan supaya anda boleh melihat dengan jelas pada siang hari tanpa memerlukan cermin mata atau kanta sentuh. Ini memberikan faedah gaya hidup, terutamanya untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang aktif, aktiviti sukan dan rekreasi. Pembentukan semula kornea boleh diterbalikkan. Oleh itu, jika anda berhenti memakai kanta Ortho-K, bentuk mata dan preskripsi anda akan kembali ke garis dasar pra Ortho-K. Ia juga merupakan alternatif kepada LASIK atau pembedahan biasan lain untuk orang dewasa. Terdapat sedikit kesedaran tentang kanta Ortho-K pada mata pada mulanya apabila digunakan dan secara amnya terdapat penyesuaian dan keselesaan yang sangat baik. Ia boleh dipakai untuk membetulkan penglihatan pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Adakah Anda Calon Baik Untuk Ortho-K?

Doktor mata biasanya menetapkan kanta Ortho-K untuk dua sebab. Ia boleh membetulkan ralat biasan ringan hingga sederhana dan melambatkan perkembangan rabun dekat (miopia) pada kanak-kanak. Orthokeratology merupakan pilihan terbaik untuk semua orang dewasa yang memerlukan preskripsi rabun. Ia juga bagus untuk mereka yang mempunyai tahap astigmatisme yang lebih rendah. Selain itu, ortho-k sering digunakan sebagai kaedah rawatan yang terbukti untuk rabun jauh (hiperopia) dan pengerasan kanta mata yang berkaitan dengan usia (presbiopia). Malah kanak-kanak yang berumur semuda tujuh tahun yang mempunyai sejarah keluarga rabun dekat atau mengalami peningkatan mendadak dalam masalah penglihatan ini juga boleh menikmati manfaatnya.

Jika anda merupakan seorang yang aktif dalam aktiviti fizikal dan tidak boleh memakai cermin mata atau kanta sentuh semasa menyertai sukan, Ortho-K mungkin merupakan pilihan rawatan pembetulan penglihatan terbaik untuk anda. Orang yang bekerja di persekitaran perindustrian atau dalam persekitaran berdebu juga mungkin calon yang baik. Akhir sekali, pesakit yang takut menjalani pembedahan atau tidak layak menjalani pembedahan refraktif boleh mendapat manfaat daripada kanta tersuai ini.

Apa Anda Boleh Harapkan Daripada Ortho-K?

Rawatan orthokeratology biasanya mengambil masa dua minggu atau lebih untuk mencapai pembetulan penglihatan yang optimum. Tetapi sesetengah pesakit mengalami peningkatan penglihatan yang luar biasa dalam beberapa hari sahaja.

Pesakit kerap memerlukan sesiri kanta Ortho-K sementara sebelum mendapatkan preskripsi yang dikehendaki. Untuk mencapai pembetulan penglihatan yang terbaik, anda mungkin perlu memakai sehingga tiga pasang teknologi pembentukan semula kornea yang tepat ini. Apabila kornea anda telah mencapai lengkung akhir yang diinginii, anda akan mula menggunakan kanta ortho-k penahan. Anda boleh memakainya berdasarkan saranan doktor mata anda.

Pembaikan penglihatan Ortho-k boleh diterbalikkan, tetapi ia boleh dikekalkan jika digunakan seperti yang diarahkan. Salah satu rawatan optik yang paling berkesan untuk kawalan miopia ialah orthokeratologi. Cara terbaik untuk mengetahui sama ada anda atau orang tersayang adalah calon yang baik untuk menjalani rawatan Ortho-K adalah dengan menjadualkan pemeriksaan penglihatan dengan kami.

0/5 (0 Reviews)